Návrh na vklad práva do katastru nemovitostí

Víte, že návrh na vklad práva do katastru nemovitostí musíte podat na předepsaném formuláři?

Ptáte se, co že je vlastně ten zmíněný katastr nemovitostí a k čemu slouží? Katastr nemovitostí je veřejný seznam, resp. se jedná o veřejný soubor, který se týká nemovitostí vyskytujících se v České republice. Tento veřejný seznam obsahuje popis, soupis, polohové a geometrické určení a rovněž obsahuje zápis práv k těmto nemovitostem.

Katastr nemovitostí vznikl ke stejnému dni jako samostatná Česká republika, tedy ke dni 1.1.1993, a to na základně zákona č. 344/92 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon) a zákona č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem. Tyto zákony však v současné době již nejsou aktuální a materie obou předchozích zákonů je dnes upravena zákonem č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) a novým občanským zákoníkem.

Do katastru nemovitostí se mimo jiné zapisuje právě i vlastnické právo k nemovitosti. To ve své podstatě znamená, že pakliže koupíte nemovitost, či nemovitost zdědíte, či je Vám darována apod., musí být Vaše nově nabyté vlastnické právo zapsáno do katastru nemovitostí. Ptáte se, k čemu je zápis do takového veřejného seznamu vlastně dobrý? Tak například v občanském zákoníku je v ustanovení § 1105 zakotveno, že převede-li se vlastnické právo k nemovité věci zapsané ve veřejném seznamu, nabývá se věc do vlastnictví zápisem do takového seznamu. Zákon zde tak stanoví zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí jako podmínku k tomu, abyste se skutečně stali vlastníkem nemovité věci i po právní stránce.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí je nutno podat na předepsaném formuláři. Takový formulář naleznete přímo na stránkách cuzk.cz, kde si jej jednoduše můžete stáhnout a vyplnit. Na zmíněných internetových stránkách naleznete i vyplněný vzor formuláře. Dovolujeme si Vám připomenout, že formulář je třeba vyplnit velkými tiskacími písmeny. Návrh na vklad do katastru nemovitostí lze podat i elektronickou cestou, a to opět na stránkách cuzk.cz.

Pokud byste si nevěděli s návrhem na vklad rady, neváhejte se obrátit na advokátní kancelář, která Vám jej jistě ráda sepíše či Vám poradí.

admin4632

Recent Posts

Pořad 168 hodin k případu Dominika Feriho

168 hodin k případu Dominika FerihoMgr. Štěpán Ciprýn, LL.M. pro pořad 168 hodin k případu…

1 týdnem ago

Snídaně s Novou na téma nákupu a prodeje nemovitostí

Snídaně s Novou na téma nákupu a prodeje nemovitostí Mgr. Štěpán Ciprýn, LL.M. a Mgr. Kateřina…

2 týdny ago

Homeschooling – Co to je a jak o něj zažádat?

Novinky a zajímavosti od Advokátní kanceláře CIKRHomeschooling – Co to je a jak o něj…

2 týdny ago

Projev advokátky: hranice mezi svobodou projevu a profesní odpovědností

Novinky a zajímavosti od Advokátní kanceláře CIKRProjev advokátky: hranice mezi svobodou projevu a profesní odpovědností…

2 týdny ago

Jak vznikne svěřenský fond?

Novinky a zajímavosti od Advokátní kanceláře CIKRJak vznikne svěřenský fond? Svěřenský fond je forma správy…

2 týdny ago

Víte, jaký je rozdíl mezi smluvní pokutou a úrokem z prodlení

Novinky a zajímavosti od Advokátní kanceláře CIKRVíte, jaký je rozdíl mezi smluvní pokutou a úrokem…

2 týdny ago